Výroba tenisek a příroda

Po stopách tenisek aneb jak se vyrábějí boty a co na to příroda

Móda se stává stále více záležitostí nejen vzhledovou, ale ke slovu přichází i tématika etičnosti a udržitelnosti módní produkce. Na tento trend reagují i výrobci tenisek. Jak to při výrobě probíhá?

Z čeho se vlastně vyrábí tenisky

Svršek boty je většinou plátěný nebo kožený, podšívka může být také kožená, případně textilní. Pro výrobu podrážek se používá pružná guma, případně syntetický materiál. Většina tenisek je lepených.

Řada bot svou životní pouť začíná v Číně. Ta je nejvýznamnějším výrobcem bot. Mezi další významné exportéry obuvi patří také Indie a Vietnam nebo Bangladéš, ze které pocházejí hlavně kožené boty, neboť bangladéšská metropole Dháka patří mezi významná centra kožedělného průmyslu.

Jak to probíhá v továrně na boty

Obecně se uvádí, že na jedné jediné tenisce můžeme napočítat dokonce až 26 druhů materiálu a celkem 65 jednotlivých komponent. Výrobní proces takovéto tenisky může proto obnášet až 360 různých kroků.

Podíváme-li se „pod pokličku“ továren, zjednodušeně můžeme celý proces popsat takto: Nejprve se při výrobě bot musí navrhnout jejich vzor. Následně se vymodeluje šablona. Z příslušného materiálu se pak vysekávají jednotlivé dílce budoucí boty. Z těch se zkompletuje celý svršek, který může být upevněn na podešev. Samotní výrobci bot si už běžně vlastní podešve nevyrábějí, ale nechávají si je z jiných továren dodávat.

Jaká rizika s sebou přináší obuvnický průmysl

Obuvnický průmysl zanechává výrazný dopad na životním prostředí. Problémem jsou i podmínky, v nichž dělníci pracují. Standardem je práce přesčas nebo šikana ze strany nadřízených. Prostředí často přímo ohrožuje jejich zdraví, neboť se jedná o toxické prostředí plné chemikálií. Zároveň dostávají velmi nízkou mzdu, dochází zde k diskriminaci žen a za nemalý problém lze jistě považovat i vysoký podíl dětské práce.

Ta už je sice oficiálně zakázaná, ovšem neznamená to, že by se ji podařilo reálně vymýtit. Zejména v malých továrnách se stále praktikuje. Ekologická stopa při výrobě bot je proto výrazná a řadu lidí to vedlo k zamyšlení, zda by se nedal obuvnický průmysl pojmout zodpovědněji.

Eko tenisky, udržitelný trend dneška

Stávajícím trendem, který nabírá na síle v Česku i ve světě, je proto snaha o šetrné výrobní postupy, využívání recyklovaných materiálů, přesun výroby z Asie a používání natolik kvalitních prvků, aby se prodloužila životnost každého páru obuvi.

Samozřejmostí je pak osvěta mezi běžnými spotřebiteli o dopadech obuvnického průmyslu a propagování tzv. slow fashion, tedy opaku rychloobrátkové levné módy, která vzniká často právě ve výše vzpomínaných nelidských pracovních podmínkách. Cílem je v současné době spíše podporovat nadčasové pojetí.


Tenisky a příroda