Jak odstranit zápach z bot

Nepříjemný zápach z bot dokáže pokazit radost ze sebekrásnějších tenisek. Jak se podobnému problému snadno vyhnout?

Jak odstranit zápach z nových bot

Pokud jde o samotné boty, také ony mohou být příčinou nežádoucího zápachu. Stává se to například u nových tenisek, které vybalíte čerstvě z krabice. Typická situace: Těšíte se na nové boty, ale jakmile je vyndáte z balení, v ten okamžik byste je nejraději okamžitě vrátili zpátky do obchodu.

Naštěstí nemusíte, zápachu se lze zbavit. Charakteristický odér může způsobit použité lepidlo, případně jde o zápach, který má „na svědomí“ gumový materiál, z něhož bývají vyrobeny podrážky. Postupem času určitě vyvane. Napomoct tomu můžete tak, že boty necháte alespoň den vyvětrat venku, například na balkóně.

Proč zapáchají boty i nohy

Zápach z nových bot je jistě nepříjemným problémem, který nás může potrápit. Jedná se však o záležitost hlavně estetickou.

Tím citlivější záležitostí pak rozhodně je nepříjemný zápach, který se z bot line, a jehož příčinou jsou samotné nohy. V tomto případě se navíc nemusí jednat jen o potíž, která nás limituje společensky. Zápach z bot může předznamenávat i zdravotní problém.

Proto bychom jej rozhodně měli řešit. Prvotní příčinou zápachu nohou, a tedy i bot jako takových, je pot. Pocení je běžnou fyziologickou reakcí. Netýká se jen nohou, ale i jiných částí těla. Potí se každý, jakkoli nám to může být nepříjemné. Nejvíc potu produkují právě nohy, protože jsou vybaveny nejvyšším počtem mazových žláz.

Což ale ještě není jádru problému, samotný pot není na závadu. Choulostivé obtíže přicházejí teprve tehdy, když se pot stane doslova živnou půdou pro bakterie. Právě ty jsou příčinou zápachu, neboť pot jako takový je z 99 % tvořený vodou.

Zápach z bot může navíc mít příčinu i v podobě plísně. Ta se mimo jiné projevuje typickým svěděním a zarudnutím pokožky. Dalšími projevy mohou být šupinky kůže nebo enormně suchá pokožka.

Jak si poradit se zápachem bot

Základním opatřením proti zápachu by proto měla být dostatečná hygiena. Nohy si myjte i několikrát v průběhu dne. Používejte kvalitní mýdlo a nezapomínejte hlavně na ošetření pokožky mezi prsty, kde často začíná bujet právě plísňové onemocnění.

Nutné je také měnit si dostatečně často boty i ponožky. Pokud můžete, pořiďte si více párů a obutí střídejte. Jinak se není co divit, že se z oblíbených tenisek časem může začít linout nepříjemný odér.

Podobně to platí pro ponožky, které je dobré měnit a prát. Optimální je si pořídit ponožky z přírodních bavlněných vláken, nejlépe s antibakteriální úpravou. Jestliže je vaším problémem pocení nohou, rozhodně je vhodné zapomenout na ponožky z neprodyšných umělých materiálů.

Pokud vás i přesto trápí nepříjemný zápach, vyzkoušet můžete v první řadě speciální spreje do bot, které si koupíte v obchodě.

Proti zápachu z bot mohou pomoct i některé domácí recepty. Doporučuje se hlavně jedlá soda, dále dětský zásyp nebo kypřicí prášek. Jednoduše je nasypete do bot a necháte přibližně jeden den působit.

Pokud vám žádné běžně dostupné metody nepomáhají nebo pozorujete i jiné problémy, rozhodně není na místě se stydět a otálet s návštěvou lékaře. Trvale může tento problém vyřešit aplikace botulotoxinu.


Jak odstranit zápach z bot