Jak vyčistit bílé tenisky?

Jak vyčistit bílé tenisky? 🧼

Jsou čisté jako padlý sníh! Bílé tenisky právě vytažené z krabice září připravené na první výlet v botníku, na ulici strhávají pozornost a přitom sedí ke každému outfitu. Jak jim ponechat auru nových bot co nejdéle?

Ještě než vyrazíte do společnosti

Základem je účinná impregnace hned na začátku. Ještě než s bílými teniskami vyrazíte dělat parádu ven, ošetřete je kvalitní impregnací. Ať už jsou vaše bílé tenisky kožené nebo plátěné, zaslouží si ochránit před drobnými částečkami prachu i velkými kapkami, kterým někdy zabránit nejde.

Nejrychleji totiž vyčistíte pouze takové tenisky, na jejichž bílé barvě je neviditelný ochranný film.

Pravidelnou péčí k bílým teniskám

Jakmile zahlédnete na látkových i kožených teniskách nečistotu, zasáhněte. Špína se dokáže zažrat hluboko do materiálů a pak je jejich čištění mnohem těžší. Proto doporučujeme zařadit do své týdenní rutiny i jednu půlhodinku vyčleněnou pro péči o obuv. Nejen ty bílé tenisky to ocení.

    Co k tomu budete potřebovat? 
  • Starý zubní kartáček nebo jiný malý kartáček s měkkými štětinami
  • Prášek na prádlo
  • Misku s vodou
  • Do misky dejte trochu vody, prášek na prádlo a vytvořte hustější kašičku. Pomocí zubního kartáčku se dostanete i do drobných záhybů na podrážce a stáří bot ani protančené noci se na vašich bílých teniskách neprojeví.

    Vezměte to od podlahy

    Po delší době nošení využijte k čištění místo prášku na praní jedlou sodu. Škrábance a oděrky na bílé podrážce si špičce můžete jako zmizíkem odstranit bílým lakem na nehty či odolným lakovým popisovačem z papírnictví. Pokud máte látkové bílé tenisky bez lepené gumy, pak je můžete nechat uschnout na přímém sluníčku. I to pomůže bílé barvě vyniknout. Ale pozor, pokud na přímé sluníčko vystavíte tenisky s gumou, mohou se na nich vytvořit zažloutlé skvrny, které z bot už nedostanete. Na slunci mohou oxidovat stopy lepidla a jiných chemikálií, které boty nevratně poškodí. Raději takové boty sušte vycpané novinami v místnosti, která je dobře větraná.

    Tenisky do pračky?

    Až poslední možností při čištění obuvi by měla být automatická pračka. V takém případě je to 50:50, že vytáhnete své boty hezčí, než jste je do pračky vkládali. Pokud se k takovému kroku uchýlíte, perte boty jednotlivě uzavřené v sáčcích na praní, s vytaženými tkaničkami, bez bělidla a aviváže a vždy jen na jemný program.

    Šité plátěné boty mají šanci na přežití. Ty lepené jsou na tom bídně a ty kožené tím rovnou odsuzujete k cestě do popelnice. Proto se musíme vrátit hned na začátek. Impregnace je základ.


    Bílé tenisky