Co jsou sneakers boty?

Nebojte se stylových sneakers. Ukážeme vám (nejen), jak je nosit

Název sneakers zní poměrně exoticky, ukrývají se za ním ale stylové boty. O co se jedná a kde se vlastně tyto boty vzaly?

Co to jsou sneakers boty

Termín sneakers je v podstatě jiný název pro tenisky. Tenisky tedy můžeme pro jejich původní určení považovat za sportovní obuv. Z hlediska obuvnické technologie se pak zpravidla jedná o lepené boty, jejichž podrážka je vyrobena z gumy, případně ze syntetického materiálu. Svršek tenisek se vyrábí z kůže, případně z plátna.

Jak vznikly sneakers

Historie tenisek sahá do roku 1860. Vůbec první obuv se vyrobily v Anglii a podle dostupných zdrojů se přibližně ve stejné době začaly tenisky neboli sneakers také vyrábět v USA. První takovéto boty však ještě nebyly určeny na sport. Vyráběly se jako boty na pláž a měly plátěný svršek s gumovou podrážkou.

Dnes je za teniskami dlouhý příběh celé řady kultovních značek – Converse, Adidas, Puma, New Balance nebo třeba Vans. A to nejen těch zahraničních, ale i českých. V tuzemsku se staly kultovními například tenisky značky BOTAS. Právě odtud ostatně pochází další ze zlidovělých označení téhož typu obuvi. Zejména starší generace je zvyklá nazývat tento typ obutí prostě botasky.

Jak nosit sneakers

Z pohledu módy bychom mohli říci, že fantazii se meze nekladou. Sneakers totiž už dávno nejsou ryze sportovními botami. Nadčasovou kombinaci představují klasické modré džíny doplněné bílými sneakers. Pokud chcete vytvořit výraznější kontrast, vyměňte modré kalhoty za černé.

Tenisky se kromě ležérního oblečení hodí i k elegantnějším kouskům, jako jsou sukně nebo šaty. Odvážné slečny je mohou kombinovat také se sakem. Ani pánové v tomto směru nejsou bez šance. Ze šatníku vytáhněte džíny nebo o něco elegantnější chinos.

Jak vázat sneakers

Kouzlo dobrého oblečení tkví v detailech. Způsobů, jak zavázat sneakers, existuje řada, podle Iana Fieggena jsou asi dva biliony možností. Konkrétní pojetí bude záležet hlavně na tom, jak chcete, aby vyzněl celkový styl vašeho oblékání.

Spojení saka a bílých tenisek vyžaduje jednodušší pojetí, které nás učily už maminky. Bát se ale nemusíte ani extravagance a vyrobit si tak na botách třeba slušivou mašli. Nebo jednou provždy vyřešte problém s rozvazováním tkaniček díky barevným silikonovým tkaničkám.


Co jsou sneakers boty?