Jak čistit semišové boty

Tak krásné, ale také tak citlivé. Řeč je o semišových botách. Jak je správně vyčistit a jak zajistit, aby se pravidelná péče nepodepsala na jejich vzhledu? Přečtěte si náš článek.

Jemný pravý semiš je vždy z kůže. Vnitřní strana zpracované kůže prochází úpravou a podepsat se na ní může i malá kapka vody. Při nákupu prvních semišových bot tedy investujte i do vybavení, které vám pomůže s péčí o ně.

    Co budete potřebovat?
  • Kartáček na semiš
  • Ten poznáte podle dvou různých povrchů. Na jedné straně budou ohebné plastové nopky k pročesání. Druhá hrubší strana by měla mít ocelové nebo nylonové štětinky, které precizně vyčešou bláto a prach ze semiše.

  • Čistící pěna na semiš
  • Speciální pěna dokáže vyčistit nečistoty a zároveň chrání povrch i oživuje barvy.

    Jak čistit semišové boty

    Bláto a prach na semiškách

    Ač to může vypadat děsivě, zablácené semišové boty lze jednoduše vyčistit. Stačí je nechat dokonale uschnout a pak suché nečistoty jednoduše vykartáčovat.

    Nejdříve využijte jemných ale tvrdých štětin, které ze semiše vymetou i drobné částečky prachu. Po tomto zásahu uvidíte rázem jasnější barvy. Také ale uvidíte stopy po kartáčku, proto jej obraťte nebo vezměte druhý, gumový. Ten jemný povrch „učeše“. Myslete ale na to, aby všechny tahy mířili jedním směrem!

    Po těchto dvou krocích nezbudou po blátě a prachu na botách ani stopy.

    Polité semišové boty

    Pokud se k semiši dostala nějaká tekutina, nemusíte se s botami hned rozloučit. Vezměte si na pomoc čistící pěnu a kartáček. Pěnu krouživými pohyby zapracujte do semiše i na místa, které se špíně vyhnula. Docílíte tak rovnoměrného efektu. Po sejmutí pěny opět použijte gumový kartáč a jedním směrem semiš pročešte.

    Impregnace jako základ

    Investice do semišové obuvi by vždy měla být doplněna o kvalitní impregnační sprej. Ten chrání povrch před hloubkovým znečištěním a zároveň pečuje o barvy. Luxusní vzhled nových bot a i vaše radost díky tomu vydrží déle.